Home > Класическа астрология > Новолуние в 25 градуса Везни

Новолуние в 25 градуса Везни

north-pole-moon2Везни, 25 градуса. Новолуние. Нов блог, ново начало, нови намерения, нови мисли, нови реакции, нов подход към стар проблем… Какъв по-подходящ момент за публикуване на първи постинг от сегашния?

Новолунието в кардинални знаци само по себе си носи подтик към действие и обещание за промяна. Тъй като е във Везни, вероятно през идущия месец ще ни се налага да се занимаваме с връзките си, да правим компромиси, да преценяваме участието си като равноправна страна по едно или друго взаимоотношение, да разрешаваме конфликти и да възвръщаме баланса там, където сме прекалили с куртоазията.

В последните градуси на знака вероятно става дума за процеси, започнали отдавна, за стари взаимоотношения, които трябва да получат нов тласък или да добият форма, различна от досегашната, изживяла ролята си.

Полъхът на промяна идва също и от аспектите, които Слънце-Луна в своя споен тандем правят към Лунните възли и Марс, а именно квадратури. Квадратурата иска действие, тя е натрупано напрежение, енергия, която не може да намери пряк отдушник и трябва да бъде разтоварена градивно чрез инициативност и наше волево участие. Съвпадът на Марс с Южния възел вече е сепариращ, което навежда на предположението, че големият земетръс е отминал, страстите са уталожени – време е за равносметка, за промяна в курса, водещ в крайна сметка до състояние на нещата, в което всички участници печелят и няма ощетени. Всеки получава полагаемото и не ламти за повече. Само така ще изпълним задачата на Северен възел в Козирог – максимален резултат с минимални средства, поради наличие на дисциплина, целеустременост и гениалност.

Съединението на Слънце и Луна този месец се случва в приятната компания на фиксираната звезда Спика, най-ярката в съзвездието Дева. Тя се слави като изключително благоприятна, даряваща късмет, богатство и слава. Подкрепя всяка една планета в своето обкръжение, провокира най-лицеприятните й качества и прояви и смекчава негативните такива. Спика е спасителното убежище в страховития пояс на Via Combusta (Изгорелия път), който според древните астролози се простира между 15 градуса Везни и 15 градуса Скорпион и е особено неблагоприятен за Луната в хорарната астрология. Спика обаче противодейства на тази прокоба и закриля “подопечните” си планети в съвпад с нея.

“Спика” означава “житен клас” – символ, който още веднъж ме дарява с усещането, че следващия месец ще трябва да отделяме житото от плявата, да подреждаме пъзела на връзките и живота си в съвършената цялост на житния клас, да изчистим всичко ненужно и да оставим най-същественото.

Сабианският символ на 25 градуса Везни гласи:

“Момченце, бунтуващо се срещу училището, наблюдава падащо есенно листо, което сякаш му преподава своя урок.”

Навярно трябва да притихнем и да видим същественото със сърцето, да престанем да водим обречени битки, да отпуснем хватката, да позволим на старото да си отиде, защото това е естественият ход на нещата. Бунтувайки се срещу нещо, ние го затвърждаваме още повече. Освобождаваме се от него, като се вслушаме в урока му. Истината е като листо, носено от вятъра, и всеки я чува в себе си като шепот, предназначен само за собствения пулс и ничий друг.

Струва ми се, че това новолуние отбелязва началото на месец, изпълнен с красива романтика, градивни отношения с интимни и бизнес партньори (особено за онези от нас, чиито рождени карти активира), ако си изиграем мъдро картите. С малко такт и капка добра воля ще постигнем необходимото равновесие, без да жертваме нито своята съвест, нито чуждото достойнство.

В кулминацията на периода – пълнолунието по оста Скорпион/Телец – ще се броят пилците и ще видим кой дал, кой взел.

На себе си мога само да пожелая попътен вятър – издуйте платната ми, въздушни Везни! 🙂

Advertisements
  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s