Home > Трансперсонални планети > Поколението с Плутон в Скорпион

Поколението с Плутон в Скорпион

Напоследък често ми се налага да се занимавам с рождени карти на хора, родени след 1984 г. – поколението на Плутон в Скорпион. Във всички тези младежи има нещо общо, което много силно ме заинтригува. Night CityТе са на не повече от 25 години. Всеки един от тях от години има собствен бизнес, разполага с доволни финансови средства и е независим. Изумително интелигентни, целенасочени, ориентирани в обстановката и будни същества.

Те просто бяха надушили откъде духа вятърът, бяха опънали платната и започнали смело да кръстосват професионалните и финансови морета, ширнали се пред тях. Сред тях имаше собственик на компания за електронна търговия, ландшафтен архитект и един 21-годишен младеж, който така и не сподели какъв му е гениалният бизнес, но идеята била адски иновативна. Това се оказа поредната му инвестиция в няколко малко или повече успешни бизнес начинания. Потаен типично по скорпионски, нали?

Момичето с електронната търговия прекарваше почивките си на Малдивите, имаше благотворителни проекти, пишеше книга в съавторство с 20 години по-възрастното си гадже, осъзнаваше инфантилните си наклонности, страдаше от коварни паник атаки, но се ровеше в себе си, ходеше на терапия и беше готова да търси истината и да пораства. Имаше дарбата да омагьосва с думи и да получава от бизнес партньорите си желаното само по силата на харизматичната си усмивка. Усещаще откъде да ги подхване, по коя струна да ги докосне, за да осъществи намеренията си. Говорехме на един и същи език, а бе само на 25.

Ландшафтната архитетка правеше зашеметяващо красиви градини и вече бе започнала да се утвърджава като търсен консултант за ужас на маститите си преподаватели, които бяха окупирали тази пазарна ниша и не можеха да повярват как една пиклива студентка от провинцията може да им вземе хляба.

А тя обожаваше работата си, имаше собствена фирма и със замах организираше целия работен процес, барабар с крановете му, когато трябваше да се присаждат дървета, и с цялата растителност, която трябваше да се достави и превърне в празник за окото. С печалбата от една изпълнена поръчка в Бояна тя можеше да живее цяла година, без да си мръдне пръста. А клиентът се разделяше с нея с думите: “Тази градина е специална, защото е специален човекът, който я направи.” Момичето бе станало жертва на психопати, Superhumanзаради които все още се лекува от кошмарна страхова невроза; от години живее с приятеля си, който е неин бивш учител и е с 15 години по-голям от нея. Тя е само на 24.

Потайният младеж не може да си намери място, той е хипер активен, говори припряно, увлича се по екстремни спортове, неведнъж е попадал в ситуации, застрашаващи живота му и този на другите, постоянно провокира късмета и съдбата си. Неотдавна успява да премести предмет с поглед и от тогава започва да дълбае във всичко психично, магично и мистично. Ходи на терапия, живее с приятелката си, която е със 7 години по-голяма от него, сам си изкарва хляба и е финансово независим. Само на 21 години.

Тези същества изглеждат преждевременно пораснали, интелектуално и ментално зрели, рано впуснали се в играта на възрастните, докато в същото време емоционалната им възраст не е успяла да настигне плановете за живота им и социалната им реализация. Затова пък те очевидно се опитват да поправят този пропуск.

На моменти инфантилността им е крещяща – мания по детски играчки, силна привързаност към семейството, идеализация на бащата, отричане на или поглъщаща връзка с майката – и гротескно контрастираща на социалната им заявка за зрялост и независимост. Усещам напрежението, породено от  това разминаване и от вътрешната драма заради неизживяното детство, което ги прави на моменти тромави като Могъщия Джо или Кинг Конг – зверове с бебешки души, които храбро търсят мястото си в големия и опасен свят на възрастните хора.

Родителите на някои от тези деца вероятно имат Нептун в Скорпион и/или Уран във Везни, и/или Плутон във Везни. Dark SunsetТяхното поколение съзряваше във време, когато падаха социални системи, ценности се преобръщаха с главата надолу, досегашните не вършеха вече работа, трябваше да бъдат преоткрити и преформулиране, трябваше да се намери друг аршин за отмерване на правилно-неправилно. Изведнъж социализмът не беше меродавен, богът бе някъде далече, религиозните опори – заличени, семейните връзки – подложени на съмнение. Това поколение имаше задачата да пренапише географията на интимните взаимоотношения, да ги разбута и да ги пренареди в пъзел с ново изображение.

Криза на връзките, семейството не е това, което беше. Тази социална клетка не можеше да остане незасегната от сътресението в химическия баланс на целия организъм. Нептун в Скорпион разми границите на неписаните закони, явните и неявни конвенции на обществото, които го държаха в цялост и служеха за ориентир на простосмъртните – информационното и емоционалното пространство на ежедневието се изпълниха с теми като корупция, злоупотреба с властта, отпадане на авторитети  като полицията, данъчните служби, социалните служби. Появата изпод дълбините на социалното блато на елементи като мутрите, културната профанизация и чалгата са все менифестации на Нептуновата (не)реалност в Скорпион, с която въпросното поколение израстваше. Любовта ставаше все по-съмнителна, с нея се експериментираше, търсеше се духовното измерение насред физическата разруха, колкото и на пръв поглед този вътрешен подтик да не е бил видим.

Затова пък имам усещането, че поколението с Плутон в Скорпион вече е излязло от мъглата и центрофугата на социалните плаващи пясъци. Това поколение вече не се вълнува толкова от междуличностните взаимоотношения и тяхното преосмисляне и трансформиране във Везни. Там нещата вече са набрали инерция в своята промяна. energy1Тези индивиди се интересуват от генералното си място в обществото, от влиянието, което имат в глобален план, от нишата, която ще си извоюват в планетарната мрежа от енергиен обмен. Те директно се хвърлят в дълбокото и започват да гребат с пълни шепи, сякаш ей сега ще се свърши, сякаш метаморфозата не прощава и всичко тече, всичко се променя. Те бързат да пораснат, да покажат, че командват парада на собствения си живот, че властта е тяхното име. Имат усет за силата си и за нейното приложение, чувстват къде могат да извлекат дивиденти, откъде извират парите, къде е златната мина.

От ранна възраст залагат силна карта в играта за власт, защото знаят, че притежават духовния капацитет да я понесат – дали това е така, само животът може да покаже, като им постави камъчета в обувките. А тези камъчета са психически проблеми, трудни житейски обстоятелства, главозамайване от собствения успех и от способността да въздействат върху съдбите на другите. Нерядко проявяват липса на уважение към простите закони за безопасност и жизнеутвърждаване, компулсивна рисковост и нагло предизвикване на физическата реалност, понеже детето с Плутон в Скорпион тайно в себе си знае, че е над материалното, че всичко е енергия, че то е част от енергийния поток на реалността и може би трябва само да намери математическата формула, която описва сложното уравнение за превръщане на енергията… за да спре да се лута, за да се успокои, за да намери покой, сигурност, утеха, мястото си в природата, социума, живота… Това безразсъдство нерядко бива наказвано горчиво, но е и част от пътя на разгръщане.

Както казахме, тези млади хора не се интересуват толкова от личните си взаимоотношения tête-à-tête, колкото от отношенията с цялото, от обществото. Скорпион е знак, който задава глобален закон, социална уредба, с която можеш да се съгласиш, използвайки нейните средства и правила, за да я подчиниш и прелъстиш, или можеш и да я провокираш, можеш да се превърнеш в табу, в outcast, в нарушител, в жертва на witchhunt, можеш да слезеш underground, за да избегнеш очевидните канали на обмен и да действаш партизански, можеш да захвърлиш ръкавица в лицето на системата и да заживееш гранично. Glass of WaterДецата с Плутон в Скорпион са активни агенти на социалната промяна – и градивни, и разрушителни, те изваждат на бял свят всичко най-грозно и най-прекрасно от образа на обществото, в което живеем.

Те са активни участници в бизнеса, фискалния поток, политиката, те организират мрежи, глобални структури, интернет общества, стартират социални и еко движения, те се интересуват от планетата, скътаните нуклеарни семейства вече са тесни за тях; знаят, че те са тези, които ще ловят рибата в мътните води, завещани им от родителите. И няма да се задоволят с отвлечени блянове и нереалистични утопични проекти, а ще искат да видят резултатите от трансформацията, която ще инициират в рамките на тази измамна действителност.

Поколението с Плутон в Скорпион не се плаши от своите психични рани, то се справя с тях в движение, затова няма да се побои да лекува и обществените рани. Мисля, че ни предстои тепърва да наблюдаваме времената, белязани от неговия дух.

Advertisements
 1. IvanSkorpiona
  04.05.2012 at 18:51

  Всичко е вярно,с изключение на това,че вече сме финансово осигурени.Напротив,аз не познавам нито един представител на нашето поколение,който да се е уредил в животa.Всички все още учим,обикновено сме до този момент (на 24-25 годишна възраст) на издръжката на родителите си и,ако не ни помагат достатъчно родителите,сме кръгли нули в живота и нямаме никакъв късмет.Другия вариант-от безработица и от бедностия -всички се зажениха и си народиха деца наскоро,за да има кой да ги издържа,защото много малко от нас си намират изобщо някаква работа.Трупаме в душите си нещастието си,омраза към по-възрастните и от несправедливостта в света,което те-с техния задушаващ тоталитаризъм и национализъм,фашизъм и комунизъм ни докараха до главите, и не знаем в кой един момент ще избухнем като атомни бомби срещу тях,едвам ги търпим вече!
  Всичките сме с много добри и иновативни идеи,бунтари сме и сме забележителни личности,но поколението с Плутон в Лъв,което е в квадрат с нашия Плутон и което държи в момента властта издевателства над нас и не ни позволява изобщо да дишаме,а камо ли пък да завземем каквато и да е власт!

  • 06.05.2012 at 10:43

   Иван, толкова енергия и страст има в думите ти – като истински представител на това поколение. Да, вероятно не всички сте постигнали финансова независимост, няма как всички – звучи абсурдно, нали? Но пък аз говоря за една обща наблюдавана от мен тенденция, която вече в частния случай има вариации. Все пак да не забравяме, че драматизмът и трансформиращата сила на Плутон и на Скорпиона се проявяват в двете крайности на всеки един феномен.

 1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s