Home > Метода на Хубер, Натална астрология > Чарли и шоколадовата фабрика или…

Чарли и шоколадовата фабрика или…

… Джони Деп и неговите шоколадови мечти

Цял уикенд прекарах в превод и субтитриране на “Чарли и шоколадовата фабрика” за някаква телевизия и колкото и пипкава и трудоемка да е тази работа, понякога до степен на умопомрачение, имам и случаи, в които не усещам как филмът се прави. Така беше и този път – макар да го бях гледала вече, отново бях въвлечена във вълшебния свят на тази приказна история с нейните прости, човешки, дълбоки послания.

Това ме накара да погледна рождената карта на Джони Деп. Удивително е как човек отразява и проектира себе си във всяко нещо, което прави.

Johnny Depp BirthchartВ астрологичния метод на Хубер вратата към картата на човека и нейното тълкуване е аспектната структура, визуалното й възприемане със съотношението в нея на сини, червени и зелени аспекти. Цветът е възприятиен конструкт с определена дължина на вълната, която има специфична вибрация и съответства феноменологично на определени категории явления и усещания.

Емоцията, която се свързва с червения цвят например, е гняв, ярост, напрежение, желание за действие, инициативност, промяна. Такова е качеството на червените аспекти, които са предизвикателните в картата – квадратура, 90 градуса, и опозиция, 180 градуса. Те разказват историята на блокажи, отрицание, дискомфорт и поставят задачата те да бъдат отработени – кога по-успешно, кога не. Затова и червените аспекти ни мотивират към активност, те са аспекти на работата, външна и вътрешна.

Сините аспекти – секстил, 60 градуса, и тригон, 180 градуса, подобно на синята част от спектъра, изразяват мотивация, свързана със спокойствие, душевен мир, нещо усвоено, отработено, дадено, талант, дарба, удоволствие, дистанция, инерция, пасивност.

Зелените аспекти са умозрителни, те са аспекти на възприятието, преработването на информацията, на сензитивността и чувствителността. Дават интуитивност и тревожност, защото провокират към постоянна ре-адаптация към изискванията на света и живота, човек е на тръни, нащрек, но не може да действа, ако няма червени аспекти, или изпада в искейпизъм, ако има прекалено много синьо наред със зеленото. От друга страна зелените аспекти мотивират човек да израства, да разширява светогледа си, да надскача собствените си мисловни схеми и възприятия.

Това, което на пръв поглед прави впечатление в картата на Джони Деп са 1) превесът на зелени аспекти; 2) доминантната аспектна фигура, образувана Нептун, Луна, Юпитер и Слънце, така наречената “Вана”; 3) и неаспектираният дует между Марс и Уран в близост до върха на втори дом. Тези фактори според мен предопределят генералната житейска посока и творческите му уклони.

Лекият дефицит на сини аспекти, които в неговия случай са и еднопосочни (тоест не с постоянно действие – трябва да се положи съзнателно усилие, за да бъдат затвърдени), както и изобилието от зелени и червени аспекти, говорят за постоянно безпокойство, чувствителност, тревожност. Един такъв човек трудно си намира мястото, той е като шило, впечатлителен и отворен за всякакви въздействия и идеи, които намират своя път от външния свят към съзнанието му. Недоволството е негов верен спътник, особено в първата половина от живота му, докато се ориентира в обстановката, в целите си, ценностите си, докато си изгради защити и гъвкав светоглед, който да му върши ефективна, креативна работа.

Като се замисля за героите на този уникален актьор, те в голяма степен се вписват в това описание – смахнати, нестандартни, неориентирани, търсещи, тревожни, недоволни…

Неаспектираният съвпад на Марс и Уран определно са “виновниците” за неговия бунтарски дух, за имиджа на откачалка, който дълго време внушаваше, а и продължава да внушава, но сега като че ли е позагладил ръбовете. На тях дължи и отказа си да се подчини на холивудската машина, настойчивото си упорство да запази индивидуалността си и да прави само филми, които харесва.

Неаспектираността говори за отцепеност на тази негова психическа функция от общата му душевна картина. На по-ранна възраст Джони Деп вероятно не е осъзнавал скандалното въздействие, което е оказвало поведението му върху околните. Едва след много горчиви опитности и сериозни обратни връзки е започнал да си дава сметка какъв отпечатък оставя неговата чудноватост и хулиганство върху другите.

Когато имаме неаспектирана планета/и, архетипът, символизиран от тях може да играе доминантна роля в живота на човека и да изисква опитомяване. В случая съвсем подходяща според мен е идентификацията на съвпада Марс-Уран с архетипа на Шута, или Глупака от картите Таро. Джони Деп не признава никакви правила за благоприличие, той прокарва свои собствени пътеки, облича се безумно безвкусно спрямо общоприетите стандарти, обича да шокира и да се прави на палячо, според някои.

И тъй като този аспект е в първи дом, той по-скоро говори за роля, която Джони Деп си е избрал, за да се свързва със света и да се поставя в него. Разбира се, тази роля му е присъща и прозира в неконвенционалните му персонажи, в които се въплъщава, но не изразява исконната му същност. Всъщност Джони Деп при обществени прояви и интервюта е изключително ненатрапващ се, създава усещане за самовглъбеност, рядко се усмихва и не е твърде словоохотлив.

Фигурата “Вана” отново съдържа предимно зелени аспекти, но поради своята форма, тя дава на човек стремежа да вкара в определен ред всички хаотични възприятия, с които го залива този така непредсказуем свят. Хората с тази фигура имат богато душевно съдържание, те са извор на вдъхновение. И както ваната съдържа живата вода на твоя живот, в която можеш да се отпуснеш и възстановиш, така и тези хора са водени от несъзнаваната вътрешна мотивация да организират своя свят в реалност, в приказка, в която да се чувстват у дома си, в която да могат да се отпуснат, без да се страхуват, че “ваната” на съществото им ще се изпразни от съдържание.

Може би семейството му се оказа този пристан на спокойствието, от който имаше нужда неспокойната му природа. Няколко от последните му проекти са именно приказни (Чарли и шоколадовата фабрика, Карибски пирати, Шоколад също е облъхнат от вълшебна атмосфера), отправили своето послание както към собствените му деца, изпълнили със смисъл, а може би и подредили, новата му реалност, така и към детето в него самия.

Навярно неслучайно именно Ванеса Паради успя да го опитоми – тя има Слънце в Козирог, съвпадащо с Луната на Джони Деп – и можем да предположим, че е намерила пътя към емоционалната сигурност и удовлетвореност в душата на това вечно момче.

Advertisements
  1. Боряна
    28.10.2009 at 23:39

    От доста време следя Вашия блог с голям интерес. Повече от приятно изненадана бях, когато разбрах, че предлагате и астрологични консултации. Въодушевена. Как мога да се свържа с Вас за една бъдеща консултация? За мен – не знам с точност часа си на раждате, от Варна съм… но това не е пречка за моето осъзнаване. Благодаря Ви предварително, ще чакам с нетърпение отговор!

  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s