Home > Натална астрология > В морето от любов подводният риф понякога е…

В морето от любов подводният риф понякога е…

… собственият ни нос

За психотиповете и зодиите

Преди месец моя позната ентусиазирано се нахвърли върху мен да ми разказва колко прекрасна е новата й любов, какъв изумително интелигентен мъж е той и колко е ненадминат предприемчивият му бизнес ум. Съвсем в духа на типичната й склонност да преувеличава, тя все едно описваше Hобелов лауреат. От очите й струеше въодушевление и патос, а тялото й не можеше да си намери място от вълнение. Целият свят трябваше да научи за щастието, което я беше споходило, и затова без свян разправяше наляво и надясно колко е влюбена. Една част от мен искрено сподели радостта й, но друга, по-прагматична, притихна предпазливо: „Имаме гратисен период един месец. Познаваме я добре – нека изчакаме да видим какво ще стане.”

И съвсем правилно. След уречения период, когато отново се срещнахме, се оказа, че комисията за защита на романтичния потребител давала право за връщане на стоката, ако не сме доволни от нея. Такава си беше моята позната – типична сангвиничка, която лесно се пали, а емоциите й хвърчат из въздуха като бенгалски огън, който загасва, преди да си се усетил. Липсва дълбочина и постоянство, а животът е по-скоро безкрайна фиеста, отколкото упорство и работа.

Нейният възлюбен се беше оказал отявлен меланхолик с нотки на холерик, тоест властен и сериозен тип, който държи на реда, на спазената уговорка, на дадената дума. На него бълбукащият комуникационен стил на моята позната му се струвал лигав, повърхностен и дразнещ. От своя страна, той в нейните очи от стабилен и надежден се превърнал в скучен, досаден и педантичен. От любовната омая не бе останал и грам, а жизнерадостната дама не пожела да губи и миг повече в мрачни мисли и самосъжаление, отърси праха на краткото разочарование от раменете си и се подготви за нови романтични срещи и завоевания. В същото време си представих как злополучният й принц се изолира в мрачно настроение с наченки на депресия, носи се като буреносен облак и „лекува” любовното си разочарование с работохолизъм.

Искаше ми се да седнем заедно и да поговорим за нея, за стила й на живот, за нагласите и очакванията й, но тя, разбира се, нямаше време за тегави разговори, защото не тя има проблем, а винаги другите. На сангвиниците им е особено трудно да отлепят поглед от себе си, да се видят отстрани и да прозрат, че на света има и други варианти на световъзприятие и отреагиране освен техните.

Щях да й кажа, че всеки човек е отделна вселена – уникална, неповторима, самобитна, затова и няма две еднакви рождени карти. Но въпреки това можем (макар и условно) да бъдем разделени на четири основни психотипа – Сангвиник, Холерик, Меланхолик и Флегматик, които в голяма степен съответстват на четирите стихии на зодиака – въздух, огън, земя и вода. И доколкото не можем и нямаме право да ползваме това знание, за да натикваме хората в клишета, то може да ни бъде особено полезно, като ни припомня, че за всеки тип има място под слънцето и може да ни научи на нещо. Например моята позната Сангвиничка можеше да извлече голяма полза за себе си, ако беше погледнала на своя меланхолично-холеричен принц като на учител по постоянство, задълбочено мислене и целеполагане. Може би неслучайно често я привличаха именно подобни типове и се повтаряше все същият сценарий.

С интерес забелязах, че тя имаше Слънце в Близнаци и особен акцент в рождената карта върху въздушни и огнени знаци. А неосъществената й любов беше с преобладаващи планети в земни и водни знаци. Това наистина се оказваше почти сигурна заявка за известно разминаване в очакванията и спадане на първоначалния ентусиазъм. Освен ако не пожелаеха да рискуват и да проверят какво е това, което могат да култивират с помощта на другия.

По правило Сангвиниците и Меланхолиците са противоположна двойка. Първите са оптимисти, екстроверти, общителни, непостоянни, обичат да бъдат център на внимание, а вторите са песимисти, интроверти, уединени, перфекционисти. Сангвиници са хора с превес на въздушния елемент в рождените си карти, като въздушните знаци са Близнаци, Водолей и Везни. Нужна е и щипка огън, за да оправдае артистичните им наклонности и опиянението им от публични изяви.

Меланхолиците се срещат сред хора предимно със земно присъствие в хороскопа. Земни са знаците Дева, Телец и Козирог. Една-две планети във водни знаци ги правят чувствителни, мнителни, самовглъбени и депресивни. Като цяло те са сдържани, критични и винаги търсят негативното в хората и ситуациите. Това определено може да извади един въздушен сангвиник от кожата му, защото ще има чувството, че земният меланхолик връзва оловни тежести за краката му. Но от друга страна, може да възприеме тежестта като вътрешно качество и да развие последователност, грижа и внимание към другия и неговите преживявания. Меланхоликът, от своя страна, може да се научи от сангвиника да не се взима толкова на сериозно и да се радва повече на живота.

Другата противоположна двойка са Холерикът и Флегматикът. Холериците са хора, които са предимно Лъвове, Стрелци и Овни – огнената гвардия на зодиака. Те са дейни, активни, властни, деспотични, работохолици, които не могат да си почиват и отпускат. Те командват парада и за да довършват подхванатото, както обикновено и правят, имат нужда от някоя друга планета в земен знак.

Трудно мелят брашно с флегматика, който е въплъщение на световния мир… и покой. Той е ведър, благ, сговорчив, не се набива на очи и се разбира с всеки. Основното му предимство е, че няма отявлени недостатъци. Флегматикът го срещаме сред представителите на водните знаци – Риби, Скорпион и Рак. Но асцендент или една-две планети във въздушни и земни знаци подчертават неговата колебливост, дружелюбност, инертност и мързел. Подобни качества могат просто да вбесят холерика, за когото всичко, различно от работа и постижения, е загуба на време. Но той би могъл да се научи от флегматика на радост от живота, на вкус към удоволствията и на релаксация. Опитайте!

Можете да попитате човека отсреща за зодията му и да се догадите за типа му, но не си правете прибързани изводи, защото това е само върхът на айсберга. Ако сте Рак и чуете, че чаровният, усмихнат младеж отсреща е Стрелец, не възкликвайте на ум: „О, той е тираничен  Холерик-грубиян, който непременно ще ме нарани! По-добре да стоя далеч!” Ако поне малко ви харесва, поемете риска да се усмихнете. И бъдете влюбени… във възможността да се срещате, опознавате, приемате и променяте.

Фев. 2009

Advertisements
  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s