Home > Източна астрология > Твоята съдба – гравирана върху палмово листо

Твоята съдба – гравирана върху палмово листо

Ех, ако можехме да пътуваме във времето, да надникнем в миналото и бъдещето, да преодолеем границите на собствения си ум и сетивност – звучи повече от вълнуващо, нали? Дори за скептичния, рационален, западен човек.  Някои вярват, че сами са господари на съдбата си, а други смятат, че всичко вече е предначертано без право на обжалване. Моето верую гравитира около златната среда – тоест съдбата е функция на нивото на осъзнатост и докато основният й цвят е зададен, то нюансите му се променят винаги когато ние самите се променяме и разширяваме своето съзнание. Затова и не проявявам особен интерес да се консултирам с ясновидци, а когато съм си позволявала да го правя, резултатът е бил незадоволителен. Въпросът, оставал да виси във въздуха, е бил – „Какво точно виждат ясновидците, коя конкретно отсечка от моята съдба, която аз вероятно няма да премина, защото вече съм свърнала по съседната улица? И доколко ясно виждат те?”

Да, ще възразите, но ти се занимаваш с астрология. Вярно, занимавам се с астрология, но никога не съм твърдяла, че възприемам астрологията като наука за предсказване на бъдещето. Тя е средство за себепознание, чрез което бихме могли да получим по-широко разбиране за битието и неговите видими и невидими закони. По време на всяка консултация подчертавам, че астрологията не е ясновидство. Тя скицира бъдещите тенденции в живота на човека, които разкриват задачите за решаване в името на развитието и израстването, но не предсказва „до буквата“. Не е панацея. Астрологията ти дава съставките, а дали ще приготвиш от тях буламач или кулинарен шедьовър е въпрос на личен (съзнателен или несъзнателен) избор. Търсенето на съвет от астролог е като съветването с всеки друг специалист – психотерапевт, лекар, адвокат, финансист… Истината се търси заедно и никога нямаш гаранции за стопроцентова успеваемост, защото сме хора, а не сме богове. И животът е по-голям от нас. А и може би смисълът не е в успеваемостта, в крайната цел, а в пътуването.

Дотук добре – имам своята прилична позиция по тези жизненоважни въпроси. Докато не научавам за Наади Шастра – древната индийска система за предсказване.

Според някои изследвания произходът на тази система се крие някъде в мъглите на далечното минало преди 4000 години. Тя представлява древно знание, първоначално предавано през поколенията от уста на уста и след това записано на палмови листа на санскрит, основния език на древна Индия. Смята се, че шастрите са били дадени от Сапта Риши – седемте древни индийски мъдреци, Агастия, Каусика, Ваяса, Бохар, Бригу, Вашиста и Валмики, които получили благословията на бог Шива да провиждат в миналото и бъдещето на всички същества, живели някога на земята.

Основният Наади Шастра център в днешно време е храмът Ваитишваранкоил в южноиндийския щат Тамил Наду. Запазването на палмовите манускрипти и преводът им от санскрит на тамилски е начинание, подето от царете на Танжавур между 9-ти и 13-ти век. Когато листата започнали да се разпадат под напора на времето, танжавурските владетели наредили на учени да ги препишат на нови листа.

Щом напуснали Индия, британците отнесли със себе си голяма част от древните ръкописи и най-вече онези, които третирали алхимически и аюрведически въпроси, но оставили повечето с астрологическите предсказания. Освен това голяма част от последните били откупени от индийската общност Валувар, която се занимавала предимно с астрология.

Наади означава „в търсене на”, а шастра – „познание”. Всеки човек, който отива да се срещне с наади астролог, или по-точно наади четец, се смята за търсач на знание за своето минало и бъдеще, записани на палмово листо. Твърди се, че древните риши получили интуитивно информация за съдбата на всеки без оглед на неговия произход и националност, който някога ще отиде да се допита до този източник на мъдрост. Изкуството да се разчита древното тамилско наречие се предавало от поколение на поколение до ден днешен.

Обикновено съдбата на човек е ситно изписана върху едната страна на палмово листо и по-рядко върху двете. Там има данни за неговото последно прераждане, факти от настоящия му живот като име, дата на раждане, ключови положения в астрологичната му карта, имена на майка, баща, съпрузи, настояща житейска ситуация, професия и т.н. Съдържат се предсказания за бъдещето, за следващото прераждане, както и обяснения за кармата, причина за сегашните неволи, но също така и лекове за облекчаването й. Тези лекове могат да включват поклонение в обозначени храмове, дарения на бедни хора, извършване на молитвени и очистителни ритуали от хиндуистки свещеници.

Пред ентусиастите, решили да потърсят своето палмово листо сред десетките хиляди такива, се изпречват няколко препятствия. Първо, много е трудно да се локализира именно твоето листо. Те са разпръснати из цяла Индия, макар и най-голяма концентрация да има в Тамил Наду. Идентифицирането на индивидуалното листо става с помощта на отпечатък от палеца ти (десен при мъжете и ляв при жените), като отпечатъците са групирани в 108 типа, които предопределят и разпределенията на палмовите листа. Иска се голяма доза отдаденост и почтеност от страна на палмовите четци, за да търсят твоето листо понякога в продължение на седмици, месеци и дори година из различните центрове в страната, ако при тях го няма. Нужно и действително умение за разчитане на древното писмо. И накрая, днешно време вероятността да попаднеш на комерсиални шарлатани, обучени в тънки психологически тактики за извличане на информация и злоупотреба с доверието и уязвимостта на клиента, е повече от обозрима.

И накрая се запитвам имам ли наистина нужда от това? Не мога да отрека, че при представата за седем велики мъдреци, изпаднали в озарено състояние на съзнанието, в пряка връзка с вселенския разум и получили директно познание за (наред с всичко друго) дребничкия ми живот през 21-ви век, изпитвам дълбоко и неподправено страхопочитание. Но за кой нюанс на съдбата ми в цялото безгранично пространство от варианти са получили информация? А дали не биха ме сугестирали? Като че ли предпочитам да си остана търсач на духа и откривател, отворен за изненадите на съдбата.

Advertisements
  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s