Home > Източна астрология, Класическа астрология > Планетите, чакрите, жлезите – Венера

Планетите, чакрите, жлезите – Венера

Венера, богинята на любовта и красотата – олицетворява психическата функция, чрез която усещаме и установяваме баланс, единство и хармония. Когато този баланс е налице, Венера преживява лекота, която се проявява като съвършенство. Когато има дисбаланс, нашата венерина енергия изпитва остро недоволство или дистрес и изисква действие, което да възстанови равновесието. По отношение на здравето Венера ни дава чудесното усещане за благоденствие, както и ни предупреждава, че имаме нужда от спорт, че се претоварваме с работа, че трябва да избягваме захарта, да отслабнем, да се пречистим и т.н.

Венера изостря сетивата ни за социална хармония. Въпреки различията във възгледите ни, всяко човешко същество носи в себе си инстинктивна идея, вътрешен модел на справедливото социално взаимоотношение. Когато тези модели са налице, ние изпитваме силно чувство на висока самооценка, възприемаме се като стойностни човешки същества. Венера ни помага да се отваряме за другите, да поддържаме (хармонични) взаимоотношения и да бъдем толерантни. Тя е изкусителката и прелъстителката, която има непрестанна нужда да получава позитивна обратна връзка, да се оглежда в очите н адругите, да дава и приема любов, за да се изпълва с усещане за цялост и завършеност.

Стремежът на Венера да постигне хармония на всички нива, се проявява и в изкуството. Естетизмът и красотата са пряко подчинени на усещането и възприятието за хармония. Затова и Венера се асоциира с изкуството и изяществото във физическите форми.

Венера на материално, физическо ниво се проявява чрез селективност, женската либидна сила, поддържането на живота чрез телесните функции и техния баланс. На емоционално ниво – чрез нуждата от връзка, хармония, сигурност. На ментално ниво – чрез усета и представата за красивото в живота и средата, чрез изкуство, естетизъм и социална справедливост.

Венера се асоциира със сърдечната чакра, която управлява сетивото допир. Когато прегръщаме другия, ние имаме усещане за това какво чувства той в своето тяло.  Създава се връзка, сетивен и емоционален обмен. Чрез анахата чакра ние приемаме и отдаваме любов, осъществяваме контакт и установяваме близки взаимоотношения с приятели, партньори, родители, роднини, деца. Свързва се с елемента въздух, а затрудненията с дишането и проблемите с белите дробове свидетелстват за напрежение в сърдечната чакра. Чрез нея ние проявяваме състрадание, нежност, безусловна обич; изпитваме житейско равновесие, благоденствие, приемане, сигурност. Тя нисъбужда за поезията, изкуството и творчеството.

На физически план чакрата регулира циркулацията, имунната и дихателната система. На нейното нивото  се намира тимусната жлеза, която произвежда Т-клетки – “воините” на имуната система, ни пази от външни нашествия и инфекции. Тимусната жлеза регулира растежа на детето, който е най-усилен около 14 година. След това тя закърнява. Случва се, макар и рядко, тимусът да запази и след пубертета своите предишни размери и функции. Това води до женственост при мъжа и мъжественост при жената – статус тимусинус. Когато тимуса не спира своята активност след пубертета, хора, които се намират под нейното силно влияние, принадлежат към тимусо-центричен тип. Чертите им остават закръглени и детски; кожата им е прозрачна; косата им е тънка и копринено мека. Обикновенно те се отличават с хубост, непрактичност, неприспособимост към живота. Физически са слабо издръжливи и изискват много грижи за тялото си. Често умират млади.

Навярно заради връзката на тимусната жлеза с детското развитие и запазването на детска невинност, ефимерност, “окръгленост”, анахата чакра в някои системи се асоциира с Луната, а не с Венера. От друга страна, я съотнасят и към Марс заради войнствената и защитната функция на Т-клетките. Според други системи Венера управлява свадищана/сакралната чакра, център на сексуалната енергия.

Венера много по-пряко според мен съответства на панкреаса и сетивото вкус. Панкреасът е жлеза от хранисмилателната и ендокринната система, която произвежда както важни хормони като инсулин и глюкагон, така и панкреатичен сок, съдържащ храносмилателни ензими. Панкреасът регулира въглехидратната обмяна чрез хормоните – глюкагонът разгражда гликогена и повишава нивото на кръвната захар, а инсулинът понижава нивото й. Ензимите участват в по-нататъшното разграждане на въглехидратите, протеините и мазнините. Когато всички тези процеси са в баланс, нашето тяло представлява здрава и жизнена система в динамично равновесие, която разполага с оптимални нива на енергия. Тогава преживяваме състояние на благоденствие и хармония.  Нашият здрав дух обитава здраво тяло, което асимилира с лекота подходящите хранителните ресурси, превръщайки ги в енергия.

Пълни съответствия едно към едно очевидно в това обхватно знание едва ли ще се намерят и на нивото на нашите човешки умозрения винаги ще се сблъскваме с противоречиви мнения. Но според мен много по-важен е не опитът да напъхаме познанието в категории и чекмеджета, а да схванем фината същност на принципите, да му дадем правото да прелива в категориите, да бъде флуидно и интуитивно, проблясвайки в прозрения за своята цялостност.

Advertisements
  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s