Home > Източна астрология, Класическа астрология > Планетите, чакрите, жлезите – Меркурий

Планетите, чакрите, жлезите – Меркурий

Цялото съществуване представлява безграничен океан от колективна енергия, излъчвана от един източник. Различните форми на живот имат различни нива на материално и енергийно провление, както и уникална вибрационна честота, но са взаимосвързани, взаимнозависими и се проникват в принадлежността си към единното екзистенциално поле.

Физическото ни тяло е обгърнато от две невидими тела, които имат по-фина вибрация и по-висока енергия, известни като етерно и каузално. Етерното тяло абсорбира фините вибрации от вселената и предава енергията към физическото тяло чрез ендокринната система. Основната функция на жлезите с вътрешна секреция е поддържането на метаболизма и регулирането на функциите на всички органи и системи в организма.

Етерното и физическото тяло „общуват” помежду си чрез чакрите и жлезите с вътрешна секреция. Жлезите във физическото тяло са разположени непосредствено там, където се намират чакрите в етерното. Чакрите се въртят едновременно центростремително като вихър, засмуквайки енергия, и центробежно като циклони, които разпределят енергията.

По силата на принципа, че цялото се проектира в своите части, всяка една космическа същност (звезда, планета, спътник, галактика и т.н.) се отразява в част от тялото ни. Планетите от слънчевата система имат собствени вибрационни честоти, съответстващи на чакрите в етерното тяло, които предават вибрациите към жлезите. По този начин се поддържа здравето и доброто разположение на духа.

Всяка планета е свързана с жлеза  с вътрешна секреция. Има различни системи за класифициране на съответствията между чакрите и планетите, но засега приемам пряката последователност като най-логична и адекватна. В чест на ретроградния понастоящем Меркурий, който ме накара да се разровя в това старо знание, ще започна с него.

Меркурий – щитовидна жлеза – Вишудхи/гърлена чакра – звук

Меркурий е вестителят на боговете, крилат, неуловим, психопомп, единственият, който има право да посещава царството на мъртвите и да се връща на горната земя невредим. Той пренася послания от несъзнаваното до съзнанието, от ума през словото до света. Планетата символизира онази психическа функция  в нас, чрез която общуваме и обменяме информация, мисли, впечатления, чувства. Меркурий ни помага да преценяваме околната среда, да откликваме светкавично на дразнения, да учим от другите, да споделяме знания, да се изразяваме вербално и невербално.

Вишудхи чакра контролира гърлото, дихателната тръба, ларинкса, врата и ръцете. Тя е свързана със себеизразяването и комуникирането на желанията и чувствата, с всички форми на артистична изява и представянето пред външния свят на това, което носим вътре в себе си. Изразяването върви ръка за ръка с получаването – заявявайки намерението си, ние привличаме неговото осъществяване в живота ни. „Искай и ще ти се даде.”

Чрез тази чакра ние се вслушваме в интуицията си, която ни води в жизнения поток с оптимална манифестация на стремежите ни. В неговото русло вселената предоставя всичко, от което се нуждаем с лекота, и там пребиваваме в състояние на благодат. Затова и тази чакра се асоциира с безусловното приемане, чрез което се отваряме за изобилието на вселената.

Метафизичното значение на гърлената чакра е творчество, креативност, манифестация на нашите осъществени цели на физическо ниво. Тя е свързана със звука, който поражда Сътворението, с мисълта и мисловната рамка, които предопределят нашата реалност. Тя представлява матрицата, в която се проявява физическата ни действителност, връзката със средата ни, филмът, който се разиграва около нас.

Щитовидната жлеза регулира метаболизма в тялото, нивата на калций в кръвта, енергията, мазнините, хормоните, кислорода, теглото. За да може тя да изпълнява успешно функциите си, се нуждае от йод, аминокиселини, кислород, водород и други елементи. Йодът в организма ни се грижи за релаксацията, от която се нуждае тялото, за снижаване на нервното напрежение, за ясната мисъл и хармоничната работа на ума, за изгарянето на излишните мазнини.

И Меркурий, и гърлената чакра, и щитовидната жлеза управляват сходни процеси – регулация, обмен, комуникация, транспортиране, себеизразяване, сътворяване…

Advertisements
  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s