Home > Източна астрология, Класическа астрология > Планетите, чакрите, жлезите – Марс

Планетите, чакрите, жлезите – Марс

Марс представлява мъжката либидна енергия, която е екстравертна и тече в посока навън. Той е психическата функция, която ни вкарва в състоянието „бий се или бягай” и ни и дава енергията, чрез която вършим работа на всяко едно житейско ниво.  Корените на марсовата енергия лежат в древните племенни нужди от борба и самозащита, от лов и убиване в името на оцеляването, от конкуренция за притежания и територия. Съвременният еквивалент на тази енергия е както амбицията за постижение на краткосрочни и дългосрочни цели, на статус и придобивки в света, така и импулсът да се защитиш от атаки.

Ако марсовата енергия е прекалено акцентирана, целите се преследват агресивно и силово. Това често активира Марс у другите, като ги кара да се съпротивляват на натиска и нападките, което пък налага допълнително изискване за по-голямо усилие от наша страна, изтощавайки ни физически и психически.

Подтиснатата марсова енергия дава липса на инициативност, неспособност за набелязване и постигане на цели, лесно отказване от борба и рухване пред лицето на трудностите. Такива хора лесно биват манипулирани от онези със силна марсова енергия, докато не се научат да използват собствената си сила и воля и да отстояват правата и територията си.

Марс е като двигател, който ни зарежда с хъс и устрем за действие; той произвежда адреналин за задвижване на мускулите. Марс е динамична сила, която освобождава енергия и разтоварва напрежение. Той преодолява инерцията на материята, разчиства пречките, постига целите. Без Марс светът би бил скучно място. Марс дава съревнователен дух и насърчава спорта. Иска да бъде пръв и да побеждава на всяка цена. Марс е смелият воин, който се впуска в битка без страх пред опасностите.

Марс управлява надбъбречните жлези, които секретират адреналин.

Манипура чакра се намира в областта на слънчевия сплит. “Манипура” означава “скъпоценния град” – от мани, скъпоценен камък, и пура, град. Нарича се така, защото е свързана с елемента огън и сияе като диамант, излъчващ жизненост и енергия. Манипура е центърът на себеутвърждаването, динамикатаи превъзходството. Тази чакра ни дава усещане за щедрост и пълно удовлетворение. Тя представлява желанието за власт и разширяването на съзнанието. Основното й качество е покой – изчистването на тази чакра уталожва стреса и напрежението. Когато манипура е подложена на стрес, това сеотразява веднага както на физическото тяло, така и на емоциите.

На физическо ниво тази чакра е свързана с храносмилателната система, далака, черния дроб, панкреаса, и жлъчката, която произвежда и секретира ензими, киселини и сокове, необходими за храносмилането и усвояването на хранителните вещества. Надбъбречните жлези също са свързани с манипура чакра. Те секретират адреналин в кръвта в ситуации на силен стрес, заплаха и опасност. Това оказва интензифициращ ефект върху всички физиологически процеси, изостряйки вниманието и ускорявайки пулса и дишането. Така тялото се подготвя за по-екстремно ниво на активност от обикновено.

На физическо ниво манипура управлява храносмилането, на ментално – личната сила, на емоционално – експанзивността, на духовно – растежа. Ако тази чакра има занижена функция, хората страдат от вяло храносмилане, слабост и стомашно-чревни проблеми. Ако е твърде активна, човек е доминиращ и вероятно твърде агресивен. Визуализирането на този център може да върне баланса във функционирането му, като нинаправи енергични, спонтанни, ефективни и силни, без да доминираме.

Advertisements
  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s