Home > Източна астрология, Класическа астрология > Планетите, чакрите, жлезите – Сатурн

Планетите, чакрите, жлезите – Сатурн

Сатурн е символ на нашия физически аз. Той изисква от нас да се погрижим за физическите си нужди, да поемем отговорност за сигурността и добруването си, за практическите измерения на живота си, за материалното съществуване. Ние можем да развием способността да използваме волята си и да изразяваме чувствата си, но нито една от тях няма да ни бъде от полза, ако не сме се справили с базисните изисквания на материалното съществуване. Защото живеем в тяло и то трябва да бъде здраво.

Сатурн се асоциира с физическото измерение, разкривайки връзката ни с физическото тяло, а следователно и с майката. Психологически факт е, че нашето аз-преживяване в тялото в голяма степен зависи от симбиотичната връзка с майката през първите две години от живота ни. Ако тази симбиотична фаза е безпроблемна, физическото ни съществуване е добро и ние се радваме на здраве и виталност. Ако се чувстваме добре, ние го усещаме с кожата си, позволяваме да ни докосват. Ако се чувстваме зле, избягваме физически контакт. Кожата ни е нашата естествена граница с околния свят.

Сатурн е свързан със стремежа ни към сигурност, комфорт, с желанието ни да запазим статуквото; прекаленото му влияние води до стагнация, кристализация. Другите планети ни помагат да бъдем по-гъвкави. Той дава структура, организация, йерархия, рамка. Кореспондира с коренната чакра/муладара.

Корената чакра или муладара е свързана със сигурността, оцеляването и базисният човешки потенциал. Казва се, че кундалини лежи навита там. Този център е разположен между гениталиите и ануса. Въпреки че там няма разположен орган на ендокринната система, смята се, че муладара се свързва с вътрешната част на надбъбречните жлези, надбъбречната медула, която отговаря за отклика “бий се или бягай”, активирайки инстинкта за самосъхранение. В тази област се намира мускул, който контролира еякулацията по време на полов акт. Прави се паралел между муладара и сперматозоидите и яйцеклетките, които съдържат в себе си навита ДНК – генетични код, или легендарната кундалини, готова да се разгърне в цялостно развито човешко същество по своя път то аджна чакра.

Според други мнения муладара съответства на предния дял на хипофизата, докато Юпитер управлява задния й дял.

Муладара контролира твърдите фактори в тялото – кости, плът, зъби и т.н., тя формира основата и дава стабилност на структурата. В астрологията Сатурн също “управлява” скелета и костната система.

Когато муладара функционира правилно, имаме силно чувство за аз, вътрешна сигурност и стабилност и добро здраве.

Advertisements
 1. 29.06.2011 at 23:41

  Здравейте, Милена! Много интересен блог с много информация. Поздравления! Попаднах на темата, търсейки информация за Сатурн. Имате ли наблюдения, как човек с много лош Сатурн в хороскопа, може да намали лошите му влияния?
  Поздрави!

  • 29.06.2011 at 23:54

   Здравейте, Стелияна. Какво значи “лош Сатурн”? Той може да е трудно поставен, предоставящ предизвикателства и житейски задачи за разрешаване, но именно заради това е много ценен. Не е лош. Не смятам, че трябва да се опитваме да противодействаме или да се “борим” с него – напротив, трябва да се опитваме да вникнем в него, в посланията му, в страховете му. Сатурн се “лекува”, като пораснем, като станем родители сами на себе си, като намерим сигурността вътре в себе си и престанем да делегираме отговорността за живота си на нещо извън нас, превръщайки го в “майка”. Това нещо може да бъде връзка, работа, институция, навици и т.н. – от него искаме гаранции за сигурност. Сатурн ни кара да се вкопчваме, да обвиняваме външни фактори за неуспехите си, да се страхуваме, и понякога така “превзема” картата ни, че забравяме, че имаме и други планети, тоест ресурс. С две думи, Сатурн иска търпение, изграждане на вътрешна сигурност, отговорност към себе си и живота си, зрялост – или “лошите” му влияния се лекуват чрез осъзнаване, чрез вътрешна работа, чрез упорство. В коя област/и? Това търсим в рождената карта.

 2. 02.07.2011 at 13:40

  Много благодаря за отговора. Аз съм все още съвсем начинаеща в астрологията и все още не мога да се изразявам правилно. “Заразих се” от две мои приятелки, които се занимават от доста години с астрология. Та, споделям с тях кога какво ми се е случило, да погледнат положенията и да научат нови неща. Мога и с вас да споделя някои неща, ако ви е интерсно и търсите отговори за нещо. И под лош Сатурн имах предвид, че той винаги е свързан с най-лошите неща, които съм преживяла. Иначе в рожденната карта не го смятам за лош, защото съм развила положителните му качества. Много точно сте го написала – да се лекува. Точно това търся. Може би доста късно съм се сетила, но по-добре късно. В момента ми е в първи дом, но го чакам да излезе този месец с интерес и нетърпение. Нещата които преживях откакто е там са неописуеми…просто градя живота си и здравето си наново. Но пък не си губих времето, а учих още една професия. Вече излезе веднъж и настъпи коренна промяна в отношението на хората към мен най-вече…всякакви предложения за рабора, похвали, награди…после се върна и пак телефонът ми спря да звъни. При навлизане във втори дом веднага прави съвпад с Плутон, който е в първия градус. Така че ако ви е любопитно мога да споделя какво ще ми се случи по-нататъка. 🙂
  Поздравявам ви отново!!! Желая ви много успехи!!!

 1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s