Home > Източна астрология, Класическа астрология > Планетите, чакрите, жлезите – Юпитер

Планетите, чакрите, жлезите – Юпитер

Юпитер е мъдрецът в нас. Той е онази психическа функция, която ни дава възможност да се учим от собствен опит, да възприемаме света с всичките си сетива и да интернализираме полученото и асимилираното знание като част от съществото ни. Ако Меркурий ни помага да се учим чрез информацията и знанието, дошло от другите, то Юпитер отговаря за по-бавния процес на формиране на вътрешната истина, изконната мъдрост, философските ни нагласи и светоглед. Чрез Юпитер виждаме ситуациите в тяхната цялост, той е образното възприятие, докато Меркурий е линейната, аналитична мисъл. Затова и най-голямата планета в Слънчевата система с лекота улавя възможностите в живота, носейки ни късмет и спечелвайки си прозвището “великия бенефик”. Тя изпълва съществуването ни с благодат и изобилие, подхранва вкуса ни към удоволствията, дава усещане за удовлетворение и позитивни очаквания. Юпитер вижда надалеч, прозира смисъла, а наличието на смисъл ражда оптимизъм. Свързва се с хипофизата и сакралната чакра.

Сакралната чакра или Свадищана се намира на два пръста под пъпа. Сва означава “аз”, а щана – “обиталище”, тоест Обиталище на аза. Въпреки че кундалини се намира в муладара чакра, нейнит дом всъщност не е там. Когато човек започне да преживява кундалини, той усеща нейната истинска природа не в основатана гръбначни стълб, а в сакралната чакра. Свадищана е чакра на креативността, чистото внимание, чистото познание. Тя ни свързва с вътрешния източник на вдъхновение и отваря сетивата и съзнанието ни, за да можем да преживеем красотата около нас. Пречиствайки този център, надскачаме животинската природа.

На физическо ниво свадищана чакра е свързана с женските яйчници и мъжките тестиси. Тя се грижи за чернияни дроб, бъбреците и слабините. Отговаря за размножаването, лимфната система и менструалната секреция. На физическо ниво управлява репродукцията, на ментално – креативността, на емоционално – радостта, на духовно – ентусиазма. Свързана е с елемента вода. Юпитер управлява огнен знак, но екзалтира във водния знак Рак, където неговата вродена интуитивност тържествува, вдъхновението му черпи с пълни шепи от безграничния океан на колективното несъзнавано, символизирано от Рака.

Хипофизата е един от основните ендокринни органи при човека. Тя произвежда хормони – химични съединения с регулаторна функция – които оказват влияние върху основни функции на организма. Ръководи дейността на всички останали жлези в човешкото тяло, като оказва ефективен контрол върху тях. Хормоните на хипофизата могат да се разделят на такива, произвеждани от предния дял и такива, произвеждани от задния дял на жлезата. Произвежданите от предния дял играят централна роля в:

  • растежа на организма, като определени дисфункции водят до изоставане в растежа или гигантизъм;
  • регулиране работата на надбъбречните жлези;
  • секрецията на млечната жлеза при жените;
  • разпукването на фоликулите в чайчника и стимулирането на тестостероновата секреция;
  • регулиране работата на щитовидната жлеза.

Произвежданите от задния дял регулират обратната резорбция на вода в крайните и събирателни бъбречни каналчета и свива кръвоносните съдове и повишават възбудимостта на маточната мускулатура в края на бременността, подобрявайки ритмичните контракции и улеснявайки раждането.

Хипофизата действително напомня за диригент, който трябва умело и находчиво да поддържа синхрона в изпълнението на целия оркестър. Или за Зевс (Юпитер), изправен гордо на своя Олимп, откъдето вижда всичко (със своето трето око) и раздава правосъдие, за да не се разпадне нито долният, нито горният свят. Той е надарен от живота на всички нива и притежава в изобилие, затова и не може да удържи дивия си импулс да дава – мъдрост, знания, прозрения, да сее семето си, да се плоди и да се множи.

Advertisements
  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s