Home > Източна астрология, Класическа астрология > Планетите, чакрите, жлезите – Луна и Слънце

Планетите, чакрите, жлезите – Луна и Слънце

Аджна чакра, известна още като чакрата на третото око, се свързва с епифизата. Епифизата е лека, чувствителна жлеза, която произвежда хормона мелатонин, регулиращ цикъла сън-будно състояние, както и водния баланс в тялото. Стимулира растежа на нервите. Аджна е символизирана от двулистен лотус и съответства на цветовете бяло, индигово и тъмно синьо. Основната задача на аджна е да балансира висшето и нисшето аз и да събужда доверието ни във вътрешния водач. Тя ни отваря за дълбоката интуиция. На ментално ниво отговаря за визуалното съзнание, а на емоционално – за интуитивната яснота.

Астрологически аджна чакра съответства на Луната – нашето емоционално аз. Чрез лунната психическа функция ние получаваме информация и послания от външния свят на инстинктивно, емоционално ниво, като ги интерпретираме като добро/лошо в зависимост от това дали ни причиняват болка или наслада. Луната определя нашата емоционална, чувствена идентичност,  която се оформя и назовава посредством контакта ни с другите и обратните връзки, които получаваме от тях. Осъзнаването на лунния, рефлективен механизъм вътре в нас, който ни кара да отразяваме настроенията и реакцииите, идващи от околния свят, е важен етап от освобождаване от емоционалната примка. Висшето проявление на Луната в нас има сетива за фините енергии и послания, идващи отвън, то прозира в субтилните светове и интуитивно се движи в тях.

Сахасрара чакра или коронната чакра се счита за чакрата на чистото съзнание. Нейната роля се асоциира с ролята на хипофизата, която секретира хормони, за да комуникира с останалата част от ендокрината система. Освен това тя е свързана з централната нервна система чрез хипоталамуса. Смята се, че таламусът има ключова роля във физическата основа на съзнанието. Символизирана от хилядолистен лотус, сахасрара се намира над главата. Нейният цвят е виолетов. Тя стимулира вътрешната мъдрост, свързана е с освобождаването от кармата, с медитацията, космическото съзнание и състоянието на чисто и тихо присъствие.

Слънцето символизира центърът на нашето съзнание, центърът на нашата съзнателна индивидуалност. В течение на живота съзнанието ни се разширява, добивайки прозрения, инсайти и разбиране за начина, по който цялото съществуване функционира, както и за всички несъзнавани процеси, нарушавали покоя на гладката повърхност на кристалното, гладко езеро на чистото съзнание.

  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

Leave a comment