Home > Метода на Хубер, Натална астрология > Шести дом в движение

Шести дом в движение

В навечерието на соларната ми нова година се обръщам назад и виждам един “отминаващ” шести дом – Възрастовата точка* наближава края му и се готви след още една година да премине в седми. Темите не девешкия дом белязаха силно живота ми, а смисълъте му се все по-ярко се разгръща директно в личния ми опит, дестилира се от клетките на живото ми същество и ме прави смирена.

Шести дом е най-неразбраният дом от астролозите и учениците по астрология. Той въобще не е секси като пети, осми или първи. Стои някак постно, леко сиво и безинтересно – никой не се изтъква с таланта си да организира ежедневието си, да се грижи за здравето си, да помага на другите – тези неща са скучни и някак си се подразбират. Много по-приятно ни е да мислим за себе си като за божествени създания, движени от капризна муза, които не цапат ръцете си с такива „мръсни”, злободневни (шестодомни) въпроси.

Шести дом обаче е ключова фаза от развитието на съзнанието. Той е последното стъпало, преди да се оттласнем и да се изкачим над хоризонта, където срещаме света и се включваме в потока на енергиен, ментален, емоционален и материален обмен с него. Всичко започва с първи дом, в който азът се ражда, поема дъх, изкрещява правото си да бъде и тръгва на своето пътешествие. В първи дом азът е чисто и просто див импулс за съществуване, суров материал, който подлежи на извайване и облагородяване. В шести дом азът довършва започнатото в първи и се превръща в шлифован диамант, почти съвършен…

Преминавайки през домовете в долната полусфера, ние постепенно и не винаги безболезнено научаваме, че не живеем сами, че сме потомци, наследници и генетично предопределени, че зад голия “овенски” азов импулс се крият дълбинни и несъзнавани процеси, които обуславят контакта ни със света. Именно дребните неща, ежедневието ни, практическите измерения на начина, по който живеем, са отражение на нашата същност, на нашите азови модели, на психическите ни механизми. Затова шести дом е трансформативен – той също като осми отстои куинконксно, в сянка от първи. В шести дом се разболяваме, имаме проблеми в работата, не се разбираме с колегите, животът ни притиска. Впоследствие ни се налага да се замислим как сме стигнали дотук, да преоценим нагласите си, да поемем отговорност за това, което представляваме. Осъзнаваме, че всичко, което сме привлекли в живота си, е резултат от отношението ни към света, от начина ни на мислене, реагиране и проектиране.

Шести дом се асоциира със знака Дева и да, той е знак на хигиената, но преди всичко на психическата хигиена. В шести дом сме призовани да направим разбор на психиката си, защото и редът, и хаосът в живота ни са отражение на вътрешното ни състояние, на аза, който пламва за живот и слиза в първи дом, и преди да премине в дневния седми, трябва да си даде сметка как е сътворил реалността си, в какъв (самосъздаден) свят ще влезе, откъде идва и накъде отива.

Затова шести дом е преди всичко дом на менталната трансформация, на вътрешния самоанализ, на саморефлективността и промяната в мисловните модели, която често е толкова мъчителна, ала води до по-добро физическо и психическо здраве, до радост от живота и удоволствие от малките неща, до гладкост в дните и до сетива, с които интуитивно усещаме божествения ред във всичко случващо се. В шести дом прилагаме наученото на практика, в непосредствените дела, в дребните стъпки и решения  – това е смисълът на Меркурий като управител на Дева. Тук изчистваме ненужния „боклук”, за да не ни тежи по пътя нагоре. Тук си даваме сметка, че малкото камъче обръща колата, че трябва всъщност непрекъснато да чистим и да бъдем нащрек за отношението ни към света, за навиците ни, които се превръщат в съдба…

И така от известно време насам ежедневно се боря с навиците си, които заплашително се превръщат в съдба; стремя се да улавям пеперудите на негативните ми нагласи в мрежата на съзнанието ми и да почиствам светогледната си леща. Понякога ми се налага да осъзнавам тези неща по трудния начин, но затова пък смисълът на шести дом продължава да ми се разкрива преживелищно бавно със своята дълбочина, многопластовост и загадъчност.

*Възрастовата точка е прогностична техника в метода на Хубер.

Advertisements
 1. Калина
  22.11.2010 at 08:45

  За първи път осъзнах защо съм дева и как това се проявява в живота ми! Благодаря ти!Калина

  • 22.11.2010 at 10:06

   Предполагам, че да си Дева не е съвсем лесно. Аз пък започвам да симпатизирам на Девите, с дълбоко разбиране. Всъщност животът се оказва безотказно най-добрият ми учител по астрология.

 1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s