Home > Текуща астро ситуация > Първо новолуние за 2011 – щрихи

Първо новолуние за 2011 – щрихи

Първото новолуние за новата 2011 година попада в 14-ия градус на Козирог, като в същото време се явява и частично слънчево затъмнение. Бидейко първо за годината и правейки контакт с възлите, то вероятно задава тона не само на идния месец, но и на следващата година. Новолунието е в съвпад с Марс и Плутон и има квадратура от Сатурн във Везни. Цялата конфигурация внушава усещане за силно нагнетена мъжка енергия, която не може да намери плавен изход и отдушник. Дневното съзнание, слънчевото его, героичният принцип, рациото на западния човек е ограничено, “затъмнено”, попада в сянка. Онези, които са на върха, окъпани в блясъка и омаята на собствената си личност, ще трябва да слязат на земята, да се върнат при другите, при поддръжниците, съмишлениците, работниците. Сега не е време за маниакален ентусиазъм, а за смирение, търпение и “обрани” действия – нищо излишно.

В началото на годината по-добре да се опитаме да видим голямата картина на житейската си ситуация (Меркурий в Стрелец) и да признаем честно и открито пред себе си как сме участвали и допринесли за нея, за да започнем годината на чисто, за да направим стратегията за следващите си решения и да набележим посоката, в която ще вървим. За някои от нас положението ще бъде толкова угнетяващо, че единственият изход ще бъде радикални мерки за промяна в житейския план. Новолунието за нашите географски ширини е с асцендент Риби, което внася допълнително объркване в преживяванията и склонност към предприемане на грешни ходове заради заблуди и наранено его. Затова изчакването и опипването на обстановката, дори и слепешката, е по-добрият избор.

Жокерът в случая гласи: “Заложи на любовта, съпричастността и емпатията, вникни в другия, смени гледната точка в полза на другия, потърси истината в себе си, в сърцето си (Венера в Скорпион на върха на 9 дом, асцендент Риби, Венера квадрат Нептун)”. Имаме напрежение между Ерос и Танатос, обозначени от две несвързани аспектни структури: Ерос – Венера, Нептун, Уран/Юпитер, и Танатос – Новолуние/Плутон/Марс/Сатурн/Меркурий. Човек е разкъсван между нагона да се свърже по нов, радикален, революционен за него самия начин, следвайки нагона да установява връзки и да гради реалност на принципа на любовта, и нагона да “развързва”, да (се) разпада, да преструктурира, да трансформира, да разделя и да владее, да унищожава. Егови структури. Предизвикателството се явява в осъзнаването, че всяко презареждане, пренареждане и прераждане е резултат от предхождаща смърт. Ерос и Танатос са двете лица на една и съща монета.

Затова и през първите месеци на 2011 вероятно ще станем свидетели на напрежение не само в обществен, но и в личностен план. Партньорства, асоциации и организации (акцент върху 10 и 11 дом, квадрат Сатурн във Везни в 7-ми) ще бъдат разклатени и някои няма да се запазят в досегашния си вид. Ръководни постове, глави на институции и на семейства ще кръстосват шпаги с онези, преди които носят отговорност.

Сабианският символ за 14 градуса Козирог гласи: “древен барелеф, гравиран в гранит”. Ключовата дума е “основа”. Този символ говори за безграничните възможности на всеки един миг – сега градим реалността си с мислите, чувствата, очакванията си. Сега “издълбаваме” контурите на следващата година. Постъпателно, внимателно, търпеливо, реалистично по козирожки.

 

Advertisements
  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s